Légy Te is a J O I N _ U S közösség tagja! >>

kisshenriett.com logó

Mire figyelj, és hogyan használd az online kommunikációs teret?

online kommunikációs tér

Régóta tervezem, hogy írok erről neked, mert szerintem ez egy rendkívül fontos téma. Szándékosan nem néztem utána a neten, hogy mit írnak erről, mert a saját véleményemet és tapasztalataimat szándékozom megosztani veled.

Nos, amit érdemes már a kezdetekben szétválasztanod, az a magánéleti és a hivatalos kommunikációs csatornáid.

Nagyon fontosnak tartom például azt, hogy milyen fórumokat használsz a munkáddal, illetve a magánéleteddel kapcsolatban, mert már itt is sok a zűrzavar. 

Én számos alkalmazást használok, pl.: levelező rendszer, WhatsApp, LinkedIn, Instagram, Facebook, de minden felületen külön kezelem a magán és a hivatalos dolgaimat, azaz van magán profilom a privát életemhez, és van a hivatalos a vállalkozásomnak.

Ha fontosak számodra az énhatáraid, akkor az a kommunikációdban is tükröződjön!

Ezzel egyszerűbbé teheted az életed, hiszen ha mondjuk hétvége van, és te épp nem dolgozol, akkor tudod, hogy melyik beérkező üzenetet akarod elolvasni, és melyik az, ami várhat hétfőig.

Nekem ilyen tekintetben nincsen annyira kőbe vésve, hogy melyik nap nem dolgozom, mert felnőtt képzéseket is tartok, illetve vannak olyan előadások, amik hétvégére esnek. Ám ezeket jó előre meg tudom tervezni, így ezzel nincsen gondom.

Egyedül a szombat az, amikor biztosan nem tartok sem képzést, sem egyéni konzultációkat, így megnyugtat annak a tudata, hogy van a héten legalább egy olyan nap, amikor csak a privát szférámban létezem. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem jelennek meg pl. posztok aznap a hivatalos oldalaimon, hiszen erre remek megoldást nyújt az időzített közzététel lehetősége!

Na, de visszatérve a kommunikációhoz: ha ezek a keretek rendben ki vannak nálad alakítva, és jól láthatóan elkülönül a két életterületed, már sokkal könnyebben eldöntheted, melyik üzenetet olvasod el, melyikre reagálsz, és mikor.

Ez azért is fontos, mert mindenkinek más az időbeosztása, és van, aki – mint ahogyan én is -, extrém időpontokban tud nyugodtan levelekre, üzenetekre válaszolni. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy én el is várom, hogy azonnal érkezzen válasz, hiszen mindenki akkor tud érdemben reagálni, amikor neki van rá ideje. Nem feltételezem, hogy ébren várja, mikor kap tőlem üzenetet, pusztán azért teszem, mert akkor van rá időm, akkorra tudtam rendszerezni a gondolataimat, hogy érdemben tudjak kielégítő választ adni neki, vagy esetleg kérdezni tőle valamit. Hozzáteszem, meglepődve tapasztalom, amikor pár percen belül érkezik is a válasz, mert akinek írok, szintén akkor elérhető, és pont rá(m)ér! Tehát nem tiszteletlen vagyok – mit képzelek én, hogy éjnek-évadján vagy hajnalban zavarom az illetőt-, csupán akkor tudok időt szánni arra, hogy írjak neki.

Az online kommunikációs térben tehát nem számít illetlenségnek, ha nem napközben, pl. 9-18 óra között írsz valakinek, mert teljesen más lehet kettőtök napi rutinja vagy bioritmusa. Egy olyan világban élünk, ahol az offline kommunikációs etikett érvényét veszti az online térben egész egyszerűen azért, mert azt teljesen más szokások szerint használjuk! Éppen ezért látom abban a megoldást, ha megfogalmazod magadnak azokat a határokat, amik támpontot adnak neked, hogyan kommunikálj, és mikor. 

Mert, ha nincsenek rendben ezek a határok, akkor számos bosszúságot és kellemetlenséget tudsz magadnak okozni, ha pl. éjjel egy órakor érkezik egy üzenet vagy e-mail, de nem tudod megkülönböztetni, hogy ez most fontos, vagy ráér később.

Nálam gyakran előfordult korábban, hogy ismerőseim, vagy korábbi klienseim a privát Messengeren kértek tőlem időpontot, vagy írták meg nekem, hogy milyen helyzetben vannak, mert az ismerőseim között vannak, és úgy gondolták, itt hamarabb elérnek. Ezt ma már csupán egy-két személy esetében engedem, egyébként mindenkinek megírtam, hogy munkával kapcsolatban kizárólag az ahhoz tartozó csatornákat használom.

De ennél még izgalmasabb az, ha kizárólag a privát kapcsolataidon belül kommunikálsz, hiszen ott sem mindenkinek olvasod el azonnal az üzeneteit!

Én ebben egyébként nagyon rugalmas vagyok, azaz néha a személy, néha pedig az időm határozza meg azt, hogy kinek és mikor olvasom el az üzenetét. Illetve az is fontos, hogy mikor válaszolsz, hiszen egy dolog elolvasni egy üzenetet, és egy másik reagálni rá. A kettő ugyanis nem minden esetben történik egy idő zónában!

Sok tényező befolyásolhatja tehát, hogy kinek milyen szokásai alakultak ki az évek során az online kommunikációs térben, ám épp ezért két dolgot nagyon fontosnak tartok: a keretek felállítását az énhatárok védelmében, és a játszmák nélküli kommunikációt! Mert ha erre a kettőre odafigyelsz, akkor rengeteg kellemetlenségtől, és félreértéstől védheted meg magad. Kiváló stresszfaktorként működik ugyanis e két tényező figyelmen kívül hagyása, amit talán már te is tapasztalhattál!

Tehát ne sajnáld az idődet arra, hogy külön kommunikációs platformot használj, és a saját szokásaid legyenek összhangban azzal, ahogyan és amikor üzenetet váltasz valakivel, legyen az egy kollégád, a főnököd -ha van-, egy ismerősöd, vagy a szeretteid. Ha ezeket betartod, sokkal rendezettebb lesz a kommunikációd, és sokkal jobban fogod érezni magad tőle! 

Legfrissebb blog posztok

Kövess a Facebookon extra tartalmakért

Ne maradj le legújabb YouTube videóimról