Légy Te is a J O I N _ U S közösség tagja! >>

kisshenriett.com logó

Itt az idő a változásra

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]Az átalakulás, a megújulás az életünkben folyamatosan jelen van. Viszont az, hogy ez a folyamat milyen mértékű, eltérő lehet. Ha belegondolsz, hogy az elmúlt hetekben mi történt veled, mi az első dolog, ami eszedbe jut? Talán a partnereddel kapcsolatos? Vagy a munkáddal? Netán új társaságba vágysz? Vagy épp azon vacillálsz, hogyan kellene leválnod valakiről, legyen az egy barát, munkatárs, vagy a jelenlegi társad?
Annyi minden foglalkoztat bennünket, mégis vannak időszakok, amikor valamiben nagyobb, mélyebb, radikálisabb változásra van szükségünk, és azt érezzük, annyira feszít már a mostani helyzet, hogy itt az ideje váltani.

Na, én most egy ilyen periódusban vagyok. Ha a folyamat nagyságát nézem, akkor jó ideje – úgy kb. tavaly nyár óta – benne vagyok, és hol könnyebben, hol nehezebben vettem az akadályokat, de szeptember óta valami elkezdett a felszínre jönni, és egyre erősebben terel – néha úgy érzem sodor – egy olyan irányba, ami teljesen ismeretlen és új, néha pedig kifejezetten félelmetes erejű!
Tudjátok, hogy évek óta a Változás a vesszőparipám, és minden, ami ehhez kapcsolódik: váltás, változtatás, megújulás, újrakezdés. Ha szakmailag akarom megfogalmazni, akkor azt mondom, ez a szakterületem, erre specializálódtam az évek során.
Ám vannak olyan időszakok az életemben, amikor engem is beszippant ennek a sodrása, és ilyenkor a következőket szoktam érezni: egyedül vagyok – ahogyan a kisfiam fogalmazott 5 évesen: “Úgy el vagyok egyedülve!” -, senki nem tud segíteni, képtelen vagyok végigcsinálni, nincs kedvem semmihez, inkább hagyom az egészet a francba, az egész életem kudarcok sorozata, stb.stb…

A sajnálkozó énem ilyenkor a felszínre tör, és átveszi az irányítást, sokszor napokra, hetekre, aminek egyenes következménye, hogy végül teljesen magamba zuhanok. Pedig tudod, mi történik ilyenkor? Hát az, hogy végre elkezdődött egy nagyobb átalakulás, aminek tudattalanul is teret engedtem, mert összhangban van a vágyaimmal, a belső – sokszor nem is tudatos – szándékommal, ám az elmém foggal-körömmel tiltakozik az ellen, hogy valami másként legyen, mint eddig, ezért mindent bevet, hogy sz@rul érezzem magam, hogy elbizonytalanodjak, és megkönnyebbülve meneküljek vissza a biztosba, a ‘tutiba’, mert azt már megszoktam!
Ismerős, ugye?

Minden egyes változás előtt bekapcsolnak ezek a félelmek attól függően, hogy milyen mértékű változás előtt állsz. És ha nagy változásról van szó, akkor ennek a folyamatnak ez is a része. És átmenetileg így érzed magad tőle.
Mint Tom Hanks a Számkivetett c. filmben, amikor megépítette a tutaját, hogy elhagyja a szigetet. Az érzelmi állapota, a félelme az arcára volt írva, és megnyilvánult akkor, amikor meg kellett küzdenie a hatalmas hullámokkal, hogy áttörjön rajtuk, és kijusson a nyílt tengerre. Mert belátta, hogy ez az egyedüli esélye arra, hogy hazajusson.

Én a változás folyamatában most ott tartok, hogy hadakozom a hullámokkal. Már eldöntöttem, hogy elhagyom a biztonságot jelentő szigetet, már megépítettem a tutajt, elindultam, és küldök a hullámokkal, hogy túljussak a zátonyon és elérjem a nyílt tengert. Mert ez ilyen. Az elején legalábbis. Aztán amikor az első nagy akadályt legyőzöd, olyan erőre kapsz, olyan örömteli és elszánt leszel, hogy képessé válsz tovább folytatni. Mert csak ennek van értelme, és csak így van esélyed, esélyem, esélyünk elérni azt, amire vágyunk, legyen az bármi!
Én úgy döntöttem, nem adom fel, és ebben nagy segítség, hogy tudom, miben vagyok benne, mi történik most velem. És ha te is tudod, és felismered azt, hogy épp veled is ez történik, akkor sokkal könnyebben veszed az akadályt!

Ráadásul rájössz, hogy

1. Egy nagy kamu, hogy egyedül vagy, mert nem! Ha más nem, én itt vagyok, ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni a hullámokkal, keress meg bátran, és dolgozz velem addig, amíg megerősödik az önbizalmad annyira, hogy már magad is képes vagy menedzselni az életed!

2. “Senki sem tud segíteni!” De, tud! Egy jó barát, egy kolléga, a szeretteid mindenképp, de ha rájuk valamiért nem számíthatsz, akkor ismét csak arra bíztatlak, hogy dolgozz velem ebben a nehéz időszakban, és építs fel magadnak egy stabil érzelmi hátteret!

3. “Egész életem kudarcok sorozata!”Azért ezt ha jobban belegondolsz, te sem hiszed, ugye? Hiszen mindannyiunk életében akadnak jó dolgok, mégha kicsit kutakodnod is kell az emlékeidben. Ne feledd, aki keres talál, szóval, ne add fel!

Nekem mindig az válik be – amikor nagyon magam alatt vagyok-, ha egyenként észérvekkel megcáfolom a saját (egyébként eszement) önsajnáló gondolataimat, és persze egy kis humor sem árt! Hiszen, ha képes vagyok nem véresen komolyan venni magamat, akkor enyhül a belső feszültség, és mindjárt könnyebben érzem magam! Jó módszer ilyenkor például, ha szándékosan eltúlzom a negatív gondolataimat. Tudatosan még rosszabbakra gondolok, mert egy idő után bekapcsol a védekező énem – azaz a józan eszem!:))-, és rájövök, hogy azért ez túlzás, ennyire csak nem lehet tragikus a helyzet!

Ha pedig ez nem működők – mert nem minden esetben és nem mindenkinél válik be -, akkor tényleg írj nekem, és beszélgessünk kicsit! Van egy klassz elérésem erre, online tanácsadásnak hívják, és nagyon szeretik az emberek! Mindössze 30 perc online ( Skype vagy Zoom alkalmazásban), és hidd el, sokkal jobban leszel, ha

1. Elmondhatod valakinek a gondodat.
2. Kapsz egy másik nézőpontot arról, amiben vagy.
3. Keretbe rendezzük az adott helyzetedet, és javaslatot teszek neked, hogyan indulj el.
4. Lesz egy verziód arról, hogy van kiút, és tehetsz azért, hogy változzon a helyzet!

Szumma-szummárum, bármennyire is kétségbe vagy esve, mindig van megoldás, mert bár egy komolyabb változás általában nagy falatnak tűnik, a belső erő mindig ott rejlik benned, hogy végig menj a folyamaton! Én úgy döntöttem, ezen az úton haladok, történjék bármi, mert ha el sem indulok, tudom, mi vár rám, és abból köszönöm nem kérek! Hogy pontosan mi az én sztorim, arról legközelebb írok neked, mindenesetre remélem, hogy ezek a gondolatok is segítenek téged a te változásod folyamatában!

A választás a tiéd! Őszintén drukkolok neked!

https://kisshenriett.com/online-tanacsadas/

Ha úgy gondolod, az írásom mások számára is hasznos lehet, oszd meg![/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Legfrissebb blog posztok

Kövess a Facebookon extra tartalmakért

Ne maradj le legújabb YouTube videóimról