Légy Te is a J O I N _ U S közösség tagja! >>

kisshenriett.com logó

Az önismeret – változás kapcsolata

Azért írok e két dolog kapcsolatáról, mert bizonyos tekintetben eválaszthatatlanok. Akkor ugyanis, amikor beindul az önismeret folyamata az életünkben, a változás megállíthatatlanul beindul, és ez sokszor stresszt okoz bennünk.
Ha például bele vagyunk ragadva egy kapcsolatba, ami lehet akár együttjárás, élettársi vagy házastársi kapcsolat, akkor gyakran az önismeretben látjuk a megoldást, ami megjegyzem így is van, de!
Ha ez adott esetben azzal jár, hogy átmenetileg felbolydul az életünk, és olyan zavarosnak találnuk mindent – hiszen a változás folyamata beindult -, hogy azt sem tudjuk, merre van az előre, akkor bizony sanszos, hogy feladjuk, és inkább maradunk a megszokott, ám rossz, vagy épp már nem működő kapcsolatban.
Számos terápia húzódhat el így akár hosszú hónapkra, vagy évekre, vagy épp ellenkezőleg: idő előtt abbamarad, mert az illető meggondolja magát, vagy épp azt hiszi, csak rosszabb lett a helyzet.
Ilyen esetekben nagyon fontos tudatosnak lennünk afelől, hogy ez pusztán átmeneti helyzet, mely előídézheti bennünk a kétségbeesés, valamint a frusztráció érzését, és villámgyorsan meggyőzzük magunkat arról, hogy ez nem nekünk való, és bárcsak bele se kezdtünk volna!
Ám gondoljatok csak bele, hogy mi történne akkor, ha így állnánk hozzá például egy új étel elkészítésének. Bevásárolunk, előkészítjuk az alapanyagokat, majd az előkészületi szakaszban, amikor ott van a nagy felfordulás a pulton, azt sem tudjuk hogyan és mikor fog ez összeállni egy kész étellé, arról nem is beszélve, hogy ki tudja, ízleni fog-e a szeretteinknek? Majd ezzel a lendülettel az egészet kidobjuk a kukába, és rendelünk egy pizzát.
Azért szemléltettem a főzésen keresztül az önismeret folyamatát, mert átmenetileg valóban kaotikusnak tűnhet a helyzetünk, amikor a változás beindul az életünkben. Úgy érezhetjük, hogy elveszítettük a kontrollt, hiszen a változas mindig a mintáink mentén megy végbe, amelyek viszont a tudattalanunkban találhatók. Épp ezért fontos lelkileg is rákészülni egy ilyen önismereti folyamatra, mert sokszor olyan módon következik be a változás, amire nem vagyunk felkészülve! Ha pedig úgy érezzük, hogy elveszítettük a komfort zónánkat, akkor hamar menekülőre foghatjuk!
Épp ezért azt gondolom, hogy fontos már az elején átgondolni, hogy milyen önismereti módszert szeretnél kipróbálni, mennyi időt adsz magadnak a folyamatra, és lélekben felkészülsz arra, hogy a változás adott esetben olyan módon köszönt be az életbe, melyre nem is gondoltál.
Itt nem feltétlenül arra gondolok, hogy ez negatív, sőt! Több kliensemmel is előfordult, hogy olyan mértékű pozitív változás állt be az életébe, amit egyszerűen nem bírt el, mert nem volt rá felkészülve!
Gondoljatok csak bele, mennyi eset szól arról, hogy pl. valaki vágyik az anyagi sikerre, és megkapja, de nem tud vele bánni, nem tudja kezelni, így alkoholista lesz vagy kicsapongó életet kezd el élni, elhanyagolja a családját, majd teljesen összeomlik az élete, mert beteg lesz. Egészen egyszerűen azért, mert nem volt mintája arra, hogyan kezelje a sikert, az elismerést, a gazdagságot. A hitrendszereink határozzák meg tehát alapjaiban az életünket. Ha pedig meg szeretnénk tudni kik vagyunk, nagyon fontos, hogy olyan módszert és olyan személyt válasszunk, aki szimpatikus, és akiben úgy érezzük, hogy képesek vagyunk megbízni. Ez egy olyan folyamat, egy olyan út, ahol bármikor bármi megtörténhet, és ilyenkor egy dolog nagyon fontos: hogy tudatosak legyünk afelől, hogy minden okkal történik, hogy ez csak átmeneti helyzet, és meg fog változni, illetve, hogy erre is van megoldás!
A kitartás, türelem, bizalom erényei elenegedhetetlen kellékei tehát az önismereti folyamatinknak, hiszen a változás önmagában új valóságot teremt az életünkben, amit pedig mi indukáltunk azzal, hogy elkezdtünk dolgozni magunkon.
Ha tehát szeretnéd megismerni magad, akkor a következőkre támaszkodhatsz:
KITARTÁS, TÜRELEM, BIZALOM erénye, valamint a TUDATOSSÁG, ÉBERSÉG. Ha ezekkel felvértezed magad, akkor könnyen fogod venni az akadályokat, sőt tovább megyek: a tudatosságod, és az éberséged által realizálod magadban, hogy valójában nincs is akadály!
Sok sikert kívánok neked ezen az úton, hiszen csodálatos felfedezés megismerni önmagunkat, egy igazi nagy kaland!

Legfrissebb blog posztok

Kövess a Facebookon extra tartalmakért

Ne maradj le legújabb YouTube videóimról